Sheridan Square Apartment

New York, NY
Wrapping Wood Panels Organize Space

The owner of this two-bedroom 1,500 sf apartment with terrace in the West Village wanted a complete renovation to provide them with a clean, modern living space tailored to their interests.

The major design element begins at the entrance: beechwood panels start just by the front door in the form of three sliding doors for the large storage closets. The wood continues as fixed panels wrapping a corner to the corridor and into the office, where it incorporates custom-bent aluminum shelving and wood desk elements. These panels separate the public living spaces of living, dining, kitchen and office from the private spaces of bedroom and bathroom. The door to the bedroom is integrated into the wood wall, as is the full-width swinging panel that closes off the office. A steel light cove with sand-blasted finish caps the panels and reinforces the wrapped line.

Within the living spaces, the original kitchen was expanded to more than twice its original size and opened up to integrate with the dining and living spaces. Back-painted frosted glass cabinets and unique schist stone counters created a glowing, sleek modern kitchen appropriate for entertaining. The living and dining spaces flow together, sharing he light from the windows and terrace doors, divided by cabinetry a incorporating a tv lift that swivels to allow for viewing from both areas.

Photography / Peiheng Tsai